Publicerad den Lämna en kommentar

Sytips #1 – Nål och tråd

Det finns ju en massa olika symaskinsnålar och trådar att välja på så hur vet man vad man ska ha? Spelar det någon roll vilka man väljer?

Ja! Det spelar stor roll om man vill sy problemfritt och få ett bra slutresultat. Jag tänkte därför försöka ge lite tips utifrån de erfarenheter och kunskaper jag har.

Först och främst – Nålar. På förpackningen brukar det stå vilket nålsystem de tillhör, vilken typ av nål det är och vilken grovlek den har. Det finns också färgmarkeringar på själva nålen om du är osäker på vilken förpackning nålen kommer från. Vilket nålsystem du ska ha beror på din maskin, kolla i manualen eller om det finns någon märkning på maskinen. När det gäller grovleken beror det på vilket tyg du tänkt sy i. Till tunt tyg bör du använda en smalare nål och till tjockt tyg en grövre nål. Vilken typ av nål beror också på vilket material du tänkt sy i. Jag beskriver några av de vanligaste nedan:

Universal
Universalnålen har en lätt rundad spets och passar för många olika tygkvaliteter, t.ex. vävda tyger.

Jersey
Jerseynålen har en medelkulspets och används till stickade tyger som inte innehåller spandex (elastan).

Stretch/superstretch
Stretchnålen har medelkulspets och passar för elastiska material och högelastiska stickade tyger. Den är utformad för att förhindra hoppstygn i högelastiska material.
Superstretchnålen har ett bredare öga och förstärkt skaft. Den kan användas till sömnad med tjockare tråd i elastiska tyger.

Jeans
Jeansnålen har medelkulspets och kan tränga igenom kraftiga tyger utan att skada materialet. Den har ett förstärkt skaft och passar till denim och liknande fasta tyger.

Microtex
Microtexnålen har en extra spetsig och smal spets för att kunna tränga igenom mycket tätvävda material. Den kan användas för att få raka stygn vid kantstickning samt vid sömnad i siden, microfiber, belagda material, folier och konstskinn

Det finns också en mängd andra nålar som läder-, quilt-, topstitch-, metallic-, hålsöms-, broderi- och snabbpåträdningsnålar.

Tvillingnålar (två nålar på samma fäste) finns också i olika varianter som universal och stretch samt med olika avstånd mellan nålarna.

Även sytråd finns i olika material och tjocklekar. De vanligaste materialen är bomull och polyester. Polyestertråd är en syntetisk och allsidig tråd som även kan användas till stretchiga tyger. Den är starkare än de flesta trådar av naturmaterial och har ofta en yta som gör att den lätt glider genom tyget. Polyestertråd håller länge och färgen bevaras under lång tid. Bomullstråd är inte lika hållbar men passar bra om man till exempel vill kunna färga plagget/föremålet senare. Den passar också bra i de fall man syr i material som kräver hög stryktemperatur (t.ex. linnetyg) då polystertråd kan smälta vid för hög temperatur. Ibland rekommenderas bomullstråd till all sömnad i naturmaterial. Detta på grund av att om sömmen utsätts för hård belastning är det bättre om bomullstråden går av än att tyget går sönder, en trasig söm är lättare att laga. Bomullstråd av sämre kvalitet kan också krympa i tvätten. Polyestertråd brukar vara glansigare men är man osäker på vilket material en tråd är kan man testa att bränna den, bomull glöder och polyester smälter ihop.

Förutom att anpassa nål och tråd efter tyget är mitt bästa tips gällande både nål och tråd att satsa på kvalitet. Hoppstygn, nålar och trådar som går av och trassel tar både tid och energi och det kan verkligen vara värt att lägga några extra kronor på att slippa det. Själv använder jag främst Schmetznålar och Gütermanntråd men det finns såklart fler märken av bra kvalitet. Se också till att byta nål med jämna mellanrum, ett byte efter 8 h sytid är rekommenderat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *