Publicerad den Lämna en kommentar

Sytips #3 – 10 saker i mitt syrum

Den här gången tänkte jag dela med mig av 10 saker jag ofta använder mig av när jag syr. En del känner ni säkert väl igen men kanske hittar ni något ni ännu inte provat.

Först ut är saxar och knivar. Efter själva symaskinerna är det nog dem jag använder mest. Jag använder en stor sax till att klippa tyg (och endast tyg!). Rullskäraren har jag börjat använda mer och mer, bl.a. till att skära kantband men också till många mindre projekt och till saker där det är viktigt att det blir riktigt rakt. En liten vass sax är också bra att ha till att klippa trådar eller tyg på mer svåråtkomliga ställen, jag använder både en liten vanlig sax och den på bilden nedan.

När jag klipper ut tyger nålar jag sällan fast mönstret, jag lägger istället bara några tyngder på. Jag har tillverkat egna av några stora metallbrickor som jag limmat ihop 2 och 2 med superlim. Jag har haft dem i många år och de håller fortfarande ihop.

En annan sak jag ofta använder är clips. Jag har clips i två storlekar. De större använder jag allra mest men även de små är väldigt praktiska ibland. När jag syr kantband använder jag alltid dessa för att hålla bandet på plats innan jag syr. De är också praktiska om man bara vill sätta ihop delar lite snabbt, har tjocka och svårnålade tygstycken eller om man har tyger där man inte vill ha nålmärken. Sätter man dem nära kanten kan man (med vissa pressarfötter) sy förbi dem utan att ta bort dem och på baksidan har de ett par linjer som kan användas för att mäta avståndet till kanten.

Två andra saker som är fiffiga istället för nålar är lim och tejp. Dessa är gjorda för textil, det blir inget klister på nålen och de går bort i tvätten. Tejpen använder jag bl.a. när jag syr blixtlås för att slippa tråckla eller nåla fast det innan jag syr. Tejpen sitter inte jättehårt vilket är praktiskt om man vill kunna justera något, t.ex. hur en bröstficka ska sitta innan man syr fast den permanent. Limmet använder jag exempelvis ibland när jag ska sy över tjockare detaljer för att förhindra att det glider men den går precis som tejpen använda till många saker.

En magnetisk sömguide är också en bra att ha-grej. Jag använder den ibland som just en sömguide och ibland som ett stopp på sidan av pressarfoten så tyget inte kan glida åt sidan. Vill man inte köpa en magnetisk variant kan man tillverka en enkel sömguide av en liten kloss (typ en legobit) och lite häftmassa.

Förutom ett vanligt måttband använder jag ofta också en pfiffikus. Det är en mätsticka som är bra att ha till mycket, mäta fållar, lägga till sömsmån eller annat smått som behöver mätas. Jag har också satt fast ett vanligt måttband med häftmassa på kanten av mitt sybord. Det är jättepraktiskt när man till exempel ska klippa till band/resår, man slipper hålla i måttbandet och kan lättare klippa på rätt ställe. Ytterligare ett måttbandstips kan vara att ha ett måttband med inch på ena sidan (om man inte bara syr efter svenska mönster) så kan man ta måtten direkt i inch och slipper omvandla.

En pincett kan vara bra att ha till hands ibland. Jag använder ofta min när jag trär overlockmaskinen till exempel.

Ofta när man syr hamnar det lite små trådar och ludd här och där, framförallt om man behöver sprätta. Då är en roller eller borste bra att ha. Jag har en borste med två olika sidor som jag tycker fungerar bra. Den är dessuton ihopfällbar och tar inte så stor plats. Att ta bort allt smått skräp från plagget ger också en snyggare finish.

En vanlig strykbräda kan såklart också vara bra att ha och eventuellt en för ärmar. Jag använder mig dessutom av denna, min gamla leksaksstrykbräda. Den är fullt funktionell, lagom höjd att ha brevid symaskinen och perfekt när man ska pressa en söm eller stryka något lite snabbt. Den tar inte så mycket plats och är praktisk när man ska stryka små barnplagg.

Sist ut är något jag kanske inte använder jätteofta men som är bra att ha ibland, stärkelse. Ibland behöver man (tillfälligt) lite mer stadga och då kan stärkelse vara bra att ha. Spraystärk motverkar även statisk elektricitet och gör att textilierna inte skrynklas så lätt.

Har ni något tips på något ni använder mycket när ni syr som kanske underlättar eller sparar tid? Kommentera gärna era tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *