Det finns många olika typer av tyger att välja på när man ska sy. De har olika egenskaper och passar bra till olika saker. Tyg kan delas in i två huvudkategorier: vävda tyger och stickade tyger. Idag tänkte jag fokusera på stickade tyger, som ofta också kallas för trikå. Nedan kan du läsa lite information om olika stickade tyger och slutligen några tips när det kommer till att sy i trikå.
Stickade tyger är stretchiga i varierande grad. Är de tillverkade i ren bomull är de lite mindre stretchiga och om de innehåller lycra/spandex/elastan är de mer stretchiga. Stickade tyger kan krympa mer än vävda tyger men de håller sig ofta slätare och behöver oftast inte strykas. Det finns två stickningstekniker, varptrikå och väfttrikå.
Väfttrikå stickas med en tråd och maskorna går horisontellt. Detta är den vanligaste tekniken. Den finns både som slätstickad och som ribbstickad.
Några vanliga varianter av väfttrikå:
Singeljersey (jersey) är den allra vanligaste typen av väfttrikå. Den är slätstickad och har en tydlig avig och rät sida. Kanterna brukar rulla sig när man klippt i tyget och det kan gå en maska i det. Den vanligaste trikån man kan köpa till klädsömnad är singeljersey i bomull och elastan/ lycra/spandex. Den håller formen bra och passar bra till att sy tröjor, mössor, barnkläder m.m. Singeljersey kan även stickas i andra material som viskos, bambu och polyester. Terry, velour och frotté är andra exempel på tyger som är stickade på detta sätt.
Interlock är ett dubbelstickat tyg som stickas med två trådar. Man kan säga att det är två singeltyger som stickas samman. Tyget ser likadant ut på båda sidor och det rullar inte ihop sig i kanterna. Interlock brukar bestå av endast bomull och är inte lika töjbart som singeljersey. Det är ofta också lite tjockare än singeljersey och återfår inte heller formen lika bra. Interlock används också ofta till kantband som alternativ till muddväv. Det går inte maskor i tyget men det kan lättare bli noppor än med singeljersey.
Ribbstickning(muddväv) är stickat med omväxlande räta och aviga maskor och precis som med interlocken ser båda sidor lika ut. Ribbstickade tyger är oftast lite grövre i sin struktur än interlocken. Tyget rullar sig inte i kanterna och det går inte maskor. Det kan bli noppigt om man inte tvättar försiktigt. Tyget är väldigt elastiskt och används bl.a. till linnen, underkläder och muddar av olika slag. Muddväv innehåller oftast elastan för att det ska dra ihop sig och hålla formen bättre.
Varptrikå är inte lika vanligt men förekommer i några olika varianter och används bland annat till underkläder, insidan av sportskor, vissa textilier i bilar m.m. Varptrikå är tätare och mindre elastisk än väfttrikå. Maskorna som bildas löper vertikalt i ett sicksackliknande mönster.
Att sy i trikå är enkelt och smidigt med en overlockmaskin men det går jättebra att sy med en vanlig hushållssymaskin också. Några saker som kan vara bra att tänka på:
– Tvätta tyget innan du syr, trikå krymper ofta i första tvätten.
– Använd rätt nål. Vid sömnad i trikå bör man använda en nål med rundad spets som inte förstör maskorna i tyget, dvs en stretch- eller jerseynål.
– Använd en elastisk söm för att inte tråden ska gå av när tyget sträcks. Du kan till exempel använda sicksack eller raksöm med tvillingnål. Många symaskiner har också fler sömmar som är anpassade till trikå.
– Dra inte i tyget medan du syr, det kan göra att sömmen blir bubblig och uttänjd.
– Ibland kan pressarfotstrycket behöva sänkas.
– Pressa sömmarna och trimma sömsmåner för att få en snygg finish.