Publicerad den Lämna en kommentar

Sytips #5 – 10 prylar för väsksömnad

Sedan jag började sy väskor finns det några saker jag införskaffat eller börjat använda oftare som underlättar vid väsksömnad. I detta inlägg delar jag med mig av 10 tips på användbara prylar.

Detta är den senaste väskan jag sytt och jag använde faktiskt samtliga prylar nedan under tillverkningen.

Skruvstans/Japanese screw punch

Jag har testat olika håltänger och hålstansar tidigare men denna tycker jag är det klart bästa verktyget för att göra hål. Den är tyst och det behövs ingen större kraft. Enda nackdelen är att den modell jag har inte kan göra hål större än 4 mm.

Påträdare för blixtlås/Zipper jig

Detta är ett praktiskt hjälpmedel för att montera löpare på blixtlås. Den håller löparen på plats medan man trär i blixtlåset.

Övermatare

Om man syr på en vanlig hushållsmaskin kan en övermatare vara bra att ha när man syr i tjockare tyger, flera lager tyg eller tyger som inte glider så lätt. Övermataren hjälper till att mata tyget/tygerna jämnt.

Pressarfötter

Har man ingen övermatare kan en rullfot göra det enklare sy i t.ex. konstskinn eller tyger med ojämn yta. En smal blixlåsfot är också praktisk när man vill kunna sy nära blixlåset eller i vissa lägen då det är praktiskt med en fot som inte är så bred.

Batteridriven skruvmejsel

En del metalldelar till väskor måste skruvas fast med pyttesmå skruvar och då kommer denna till användning. Att ha en batteridriven variant är inget måste men helt klart effektivt och smidigt. En fördel är också är att den har många utbytbara bits.

Klämmor och tejp

Det är visserligen två olika saker men jag använder dem i liknande syfte. När jag syr väskor i t.ex. konstskinn går det inte att nåla så då funkar tejp och klämmor bra för att hålla väskdelar eller blixtlås på plats tills de är fastsydda.

Impregnering

Det finns ju så många fina tyger men alla är kanske inte så praktiska att använda till väsksömnad då man gärna vill att de ska vara lite tåliga. Med någon typ av impregnering går det att göra tyger vattentäta och mer tåliga. Jag använder OdiCoat och tycker att det funkar riktigt bra.

Lyftbricka/Knappsked/Hump Jumper

Den har lite olika namn men följer ofta med symaskinen och kan användas under pressarfoten vid sömnad över tjocka nivåskillnader för att slippa hoppstygn. Den kan också användas för att sy knappar med hals.

Handpress för nitar och öljetter

Denna press har utbytbara insatser som passar olika nitar och öljetter. Den tar lite plats och är ganska tung men den är kraftfull, lätt att använda och framförallt tyst om man jämför med att använda hammare. Den är ett av mina nyaste verktyg men den hamnade direkt bland favoriterna.

Värmepress

Jag har inte köpt en värmepress enbart för väsksömnad utan använder den egentligen framförallt till olika textiltryck. Men den funkar perfekt att pressa fast mellanlägg med och sparar mycket tid så den används en del när jag syr väskor också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *