Publicerad den Lämna en kommentar

Påskpyssel – betongljus

Årets påskpyssel tänkte jag skulle bli äggformade ljus med betongbotten. De var roliga att göra men slutresultatet blev inte riktigt så bra som jag hade tänkt så till en annan gång ska jag ändra några detaljer. Jag tänkte i alla fall visa hur jag gjorde och ge några tips så kanske ni lyckas bättre om ni är sugna på att testa.

Jag började med att olja in undre halvan av mina ägg och hälla i lite betong. Jag tror att mina ägg hade blivit bättre om jag hade fyllt dem lite mer och varit lite mer noga med att knacka bort luftbubblor. I betongen tryckte jag ner en veke och använde träpinnar som stöd för att hålla vekarna i mitten. De fick sedan stå så tills betongen brunnit färdigt.

I överdelarna på äggen gjorde jag hål med en dremel. Jag satte sedan ihop äggen och tejpade skarvarna. Gjutmassan smälte jag i vattenbad och rörde i lite ljusfärg innan jag hällde den i äggen. Massan sjönk ihop väldigt mycket, främst i mitten, när den stelnade så jag fyllde på med mer gjutmassa när den första hade stelnat. Det gjorde att jag fick en skarv på ljusen som tyvärr syntes mer än jag trodde den skulle göra.

När gjutmassan stelnat öppnade jag äggen, de mörklila ljusen gick jättelätt att öppna men de grålila satt fast superhårt och fick tyvärr lite små skador när de togs ut. Äggen jag använde var tyvärr inte helt släta på insidan vilket resulterade i en kant mitt på. Jag experimenterade lite med de mörklila för att få till en snyggare finish men det blev ändå inte helt bra.

Att kombinera betong och ljus ska jag definitivt göra fler gånger men med några små justeringar i tillvägagångssättet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *