Publicerad den Lämna en kommentar

Sytips #5 – 10 prylar för väsksömnad

Sedan jag började sy väskor finns det några saker jag införskaffat eller börjat använda oftare som underlättar vid väsksömnad. I detta inlägg delar jag med mig av 10 tips på användbara prylar.

Detta är den senaste väskan jag sytt och jag använde faktiskt samtliga prylar nedan under tillverkningen.

Skruvstans/Japanese screw punch

Jag har testat olika håltänger och hålstansar tidigare men denna tycker jag är det klart bästa verktyget för att göra hål. Den är tyst och det behövs ingen större kraft. Enda nackdelen är att den modell jag har inte kan göra hål större än 4 mm.

Påträdare för blixtlås/Zipper jig

Detta är ett praktiskt hjälpmedel för att montera löpare på blixtlås. Den håller löparen på plats medan man trär i blixtlåset.

Övermatare

Om man syr på en vanlig hushållsmaskin kan en övermatare vara bra att ha när man syr i tjockare tyger, flera lager tyg eller tyger som inte glider så lätt. Övermataren hjälper till att mata tyget/tygerna jämnt.

Pressarfötter

Har man ingen övermatare kan en rullfot göra det enklare sy i t.ex. konstskinn eller tyger med ojämn yta. En smal blixlåsfot är också praktisk när man vill kunna sy nära blixlåset eller i vissa lägen då det är praktiskt med en fot som inte är så bred.

Batteridriven skruvmejsel

En del metalldelar till väskor måste skruvas fast med pyttesmå skruvar och då kommer denna till användning. Att ha en batteridriven variant är inget måste men helt klart effektivt och smidigt. En fördel är också är att den har många utbytbara bits.

Klämmor och tejp

Det är visserligen två olika saker men jag använder dem i liknande syfte. När jag syr väskor i t.ex. konstskinn går det inte att nåla så då funkar tejp och klämmor bra för att hålla väskdelar eller blixtlås på plats tills de är fastsydda.

Impregnering

Det finns ju så många fina tyger men alla är kanske inte så praktiska att använda till väsksömnad då man gärna vill att de ska vara lite tåliga. Med någon typ av impregnering går det att göra tyger vattentäta och mer tåliga. Jag använder OdiCoat och tycker att det funkar riktigt bra.

Lyftbricka/Knappsked/Hump Jumper

Den har lite olika namn men följer ofta med symaskinen och kan användas under pressarfoten vid sömnad över tjocka nivåskillnader för att slippa hoppstygn. Den kan också användas för att sy knappar med hals.

Handpress för nitar och öljetter

Denna press har utbytbara insatser som passar olika nitar och öljetter. Den tar lite plats och är ganska tung men den är kraftfull, lätt att använda och framförallt tyst om man jämför med att använda hammare. Den är ett av mina nyaste verktyg men den hamnade direkt bland favoriterna.

Värmepress

Jag har inte köpt en värmepress enbart för väsksömnad utan använder den egentligen framförallt till olika textiltryck. Men den funkar perfekt att pressa fast mellanlägg med och sparar mycket tid så den används en del när jag syr väskor också.

Publicerad den Lämna en kommentar

Senaste nytt från syateljén

Tänkte visa upp lite av det senaste jag sytt. Det är en blandning av beställningar, kläder till butiken, kläder till sonen och presenter. Det är så kul att få sy lite olika typer av plagg i olika tyger och färger. Har länge velat sy i krokodiltyget från Allgots och jag gillar verkligen de “stickade” tygerna från Made by BE till koftor, jackor och mössor. Passade på att testa ett par nya mönster också och jag kommer säkert att sy fler plagg med dem!

Just nu håller jag på att sy lite fler beställningar. Jag har också klippt ut tyg till en höstjacka, en tröja och ett par linnebyxor till sonen. Idag beställde jag också ännu fler tyger, bl.a. ett par med egna mönster. Så jag har mycket rolig sömnad att se fram emot här under hösten! Jag hoppas på att kunna visa upp några nya saker snart igen.

Publicerad den Lämna en kommentar

Sytips #4 – Stickade tyger/trikå

Det finns många olika typer av tyger att välja på när man ska sy. De har olika egenskaper och passar bra till olika saker. Tyg kan delas in i två huvudkategorier: vävda tyger och stickade tyger. Idag tänkte jag fokusera på stickade tyger, som ofta också kallas för trikå. Nedan kan du läsa lite information om olika stickade tyger och slutligen några tips när det kommer till att sy i trikå.

Stickade tyger är stretchiga i varierande grad. Är de tillverkade i ren bomull är de lite mindre stretchiga och om de innehåller lycra/spandex/elastan är de mer stretchiga. Stickade tyger kan krympa mer än vävda tyger men de håller sig ofta slätare och behöver oftast inte strykas. Det finns två stickningstekniker, varptrikå och väfttrikå.

Väfttrikå stickas med en tråd och maskorna går horisontellt. Detta är den vanligaste tekniken. Den finns både som slätstickad och som ribbstickad.
Några vanliga varianter av väfttrikå:

Singeljersey (jersey) är den allra vanligaste typen av väfttrikå. Den är slätstickad och har en tydlig avig och rät sida. Kanterna brukar rulla sig när man klippt i tyget och det kan gå en maska i det. Den vanligaste trikån man kan köpa till klädsömnad är singeljersey i bomull och elastan/ lycra/spandex. Den håller formen bra och passar bra till att sy tröjor, mössor, barnkläder m.m. Singeljersey kan även stickas i andra material som viskos, bambu och polyester. Terry, velour och frotté är andra exempel på tyger som är stickade på detta sätt.

Interlock är ett dubbelstickat tyg som stickas med två trådar. Man kan säga att det är två singeltyger som stickas samman. Tyget ser likadant ut på båda sidor och det rullar inte ihop sig i kanterna. Interlock brukar bestå av endast bomull och är inte lika töjbart som singeljersey. Det är ofta också lite tjockare än singeljersey och återfår inte heller formen lika bra. Interlock används också ofta till kantband som alternativ till muddväv. Det går inte maskor i tyget men det kan lättare bli noppor än med singeljersey.

Ribbstickning(muddväv) är stickat med omväxlande räta och aviga maskor och precis som med interlocken ser båda sidor lika ut. Ribbstickade tyger är oftast lite grövre i sin struktur än interlocken. Tyget rullar sig inte i kanterna och det går inte maskor. Det kan bli noppigt om man inte tvättar försiktigt. Tyget är väldigt elastiskt och används bl.a. till linnen, underkläder och muddar av olika slag. Muddväv innehåller oftast elastan för att det ska dra ihop sig och hålla formen bättre.

Varptrikå är inte lika vanligt men förekommer i några olika varianter och används bland annat till underkläder, insidan av sportskor, vissa textilier i bilar m.m. Varptrikå är tätare och mindre elastisk än väfttrikå. Maskorna som bildas löper vertikalt i ett sicksackliknande mönster.

Att sy i trikå är enkelt och smidigt med en overlockmaskin men det går jättebra att sy med en vanlig hushållssymaskin också. Några saker som kan vara bra att tänka på:
– Tvätta tyget innan du syr, trikå krymper ofta i första tvätten.
– Använd rätt nål. Vid sömnad i trikå bör man använda en nål med rundad spets som inte förstör maskorna i tyget, dvs en stretch- eller jerseynål.
– Använd en elastisk söm för att inte tråden ska gå av när tyget sträcks. Du kan till exempel använda sicksack eller raksöm med tvillingnål. Många symaskiner har också fler sömmar som är anpassade till trikå.
– Dra inte i tyget medan du syr, det kan göra att sömmen blir bubblig och uttänjd.
– Ibland kan pressarfotstrycket behöva sänkas.
– Pressa sömmarna och trimma sömsmåner för att få en snygg finish.

Publicerad den Lämna en kommentar

Anteckningsbok och pennhållare

Så har höstterminen startat igen. I år blev det inte så mycket nytt pyssel till skolstarten men jag tänkte visa några saker jag pysslat ihop tidigare att ha på jobbet.

Förra året gjorde jag en egen anteckningsbok med olika flikar. Pärmen klädde jag med en bit tapet och bokplast för att den skulle hålla bra.

Tidigare har jag även gjort denna hållare för pennor, post it-block och sudd eller andra småprylar. Några år pysslade jag också ihop egna kalendrar.

Publicerad den Lämna en kommentar

En annorlunda sommar

Planen för sommaren var att boka in ett par marknader och ev. att hyra en lokal för att köra en pop up butik några dagar. Inget av det blev tyvärr av på grund av den rådande pandemin. Förra sommaren hann jag i alla fall med två marknader. Under den ena regnade det dock väldigt mycket så jag kunde inte ställa fram alla saker och många besökare åkte hem när regnet kom. Inför förra sommarens marknader målade jag några lådor jag använde som hyllor och stenar att ha som tyngder så sakerna inte blåser bort. Stenarna har jag målat, dekorerat med bladguld och sedan lackat. Inför sommarens tänkta marknader tryckte jag upp en ny tröja och jacka att ha på mig men jag hoppas att jag får användning av dem vid något senare tillfälle istället.

Publicerad den Lämna en kommentar

Pysselrum/kontor

För ungefär en månad sedan skrev jag ett inlägg om hur mitt pysselrum/syrum/kontor ser ut. Jag konstaterade då att jag inte var helt nöjd och att det kändes lite trångt och opraktiskt. Jag hade i stort sett samma möbler som jag hade när vi bodde i lägenhet, jag köpte bara till någon hylla när vi flyttade till huset. Efter mitt inlägg började jag fundera lite mer på allvar på att göra om lite och beställde några nya möbler. Det är inte någon jättestor förändring men det gjorde ändå ganska stor skillnad. Jag köpte två nya skrivbord som står brevid varandra så det känns som ett enda långt och jag köpte också en till hurts där jag rymmer lite sytillbehör m.m. Några av de befintliga sakerna i rummet fick sig också en uppfräschning med lite färg etc. Nu tänkte jag ge er en ordentlig rundtur i mitt rum.

Direkt till vänster när man kommer in har jag mitt sybord och förvaring för tyger, trådar, band, garn etc. Nu har jag fått lite bättre ordning på alla trådrullar och jag satte också upp en magnettavla ovanför bordet där jag kan sätta upp lite måttabeller och annat som är bra att ha nära till hands. Den ena hurtsen hade jag redan, men det blev bra att komplettera med en till. De slukar ganska många småsaker och nu har jag märkt alla lådor så det blir lätt att se till att rätt sak hamnar på rätt plats.

Längs nästa vägg har jag först en hylla där jag har en del av mitt lager. Resten av mitt lager har jag i ett rum i källaren tillsammans med ett bord där jag packar ordrar. Jag önskar att jag hade lite mer plats så jag kunde ha allt på samma ställe men det får duga i nuläget. Här har jag också provdockan och lite tillbehör till strykning och pressning. I hörnet blev det fortfarande lite trångt men bättre än det var innan i alla fall.

Längs den tredje väggen har jag skrivbordet (skrivborden). Nu slipper jag sitta lika trångt, jag kommer lätt åt skrivare och skärmaskin och kan enkelt växla mellan dator och den övriga arbetsytan. Så på dessa bilder ser man kanske de största förändringarna. Verktygtavlan hade jag sedan tidigare men jag spraymålade den vit istället för mörkgrå som den var innan.

Och så slutligen den sista väggen. Kallaxhyllan och alexhurtsen står kvar men jag har sett till att alla lådor har aktuell märkning. Ovanför pressen satte jag också upp en magnettavla där jag kan sätta tabeller för temperaturinställningar, materialegenskaper m.m. Så ser det alltså ut i mitt kontor just nu. Jag känner mig överlag rätt nöjd med hur jag har det just nu men vi får väl se. Det finns några småsaker jag gärna skulle förbättra i framtiden.

Publicerad den Lämna en kommentar

Bokstavskuddar av spillbitar

Ofta när man syr blir det ju över mindre bitar av tyg. Jag sparar de flesta spillbitarna och då och då försöker jag hitta på olika projekt där de kan komma till användning. Ett sådant projekt där spillbitar av både tyg och vinyl kom till användning är dessa bokstavskuddar.

Alla bokstäver är i olika typsnitt, färger och strukturer och på baksidan är det tyg i en matchande färg. Jag tänker att dessa bokstavskuddar kan användas till mycket. Att träna färger och alfabetet, stava, sortera och para ihop på olika sätt. Jag håller just nu på att trycka en förvaringspåse till dem också och sen ska de få ta plats i leksakslådan här hemma.

Publicerad den Lämna en kommentar

Sytips #3 – 10 saker i mitt syrum

Den här gången tänkte jag dela med mig av 10 saker jag ofta använder mig av när jag syr. En del känner ni säkert väl igen men kanske hittar ni något ni ännu inte provat.

Först ut är saxar och knivar. Efter själva symaskinerna är det nog dem jag använder mest. Jag använder en stor sax till att klippa tyg (och endast tyg!). Rullskäraren har jag börjat använda mer och mer, bl.a. till att skära kantband men också till många mindre projekt och till saker där det är viktigt att det blir riktigt rakt. En liten vass sax är också bra att ha till att klippa trådar eller tyg på mer svåråtkomliga ställen, jag använder både en liten vanlig sax och den på bilden nedan.

När jag klipper ut tyger nålar jag sällan fast mönstret, jag lägger istället bara några tyngder på. Jag har tillverkat egna av några stora metallbrickor som jag limmat ihop 2 och 2 med superlim. Jag har haft dem i många år och de håller fortfarande ihop.

En annan sak jag ofta använder är clips. Jag har clips i två storlekar. De större använder jag allra mest men även de små är väldigt praktiska ibland. När jag syr kantband använder jag alltid dessa för att hålla bandet på plats innan jag syr. De är också praktiska om man bara vill sätta ihop delar lite snabbt, har tjocka och svårnålade tygstycken eller om man har tyger där man inte vill ha nålmärken. Sätter man dem nära kanten kan man (med vissa pressarfötter) sy förbi dem utan att ta bort dem och på baksidan har de ett par linjer som kan användas för att mäta avståndet till kanten.

Två andra saker som är fiffiga istället för nålar är lim och tejp. Dessa är gjorda för textil, det blir inget klister på nålen och de går bort i tvätten. Tejpen använder jag bl.a. när jag syr blixtlås för att slippa tråckla eller nåla fast det innan jag syr. Tejpen sitter inte jättehårt vilket är praktiskt om man vill kunna justera något, t.ex. hur en bröstficka ska sitta innan man syr fast den permanent. Limmet använder jag exempelvis ibland när jag ska sy över tjockare detaljer för att förhindra att det glider men den går precis som tejpen använda till många saker.

En magnetisk sömguide är också en bra att ha-grej. Jag använder den ibland som just en sömguide och ibland som ett stopp på sidan av pressarfoten så tyget inte kan glida åt sidan. Vill man inte köpa en magnetisk variant kan man tillverka en enkel sömguide av en liten kloss (typ en legobit) och lite häftmassa.

Förutom ett vanligt måttband använder jag ofta också en pfiffikus. Det är en mätsticka som är bra att ha till mycket, mäta fållar, lägga till sömsmån eller annat smått som behöver mätas. Jag har också satt fast ett vanligt måttband med häftmassa på kanten av mitt sybord. Det är jättepraktiskt när man till exempel ska klippa till band/resår, man slipper hålla i måttbandet och kan lättare klippa på rätt ställe. Ytterligare ett måttbandstips kan vara att ha ett måttband med inch på ena sidan (om man inte bara syr efter svenska mönster) så kan man ta måtten direkt i inch och slipper omvandla.

En pincett kan vara bra att ha till hands ibland. Jag använder ofta min när jag trär overlockmaskinen till exempel.

Ofta när man syr hamnar det lite små trådar och ludd här och där, framförallt om man behöver sprätta. Då är en roller eller borste bra att ha. Jag har en borste med två olika sidor som jag tycker fungerar bra. Den är dessuton ihopfällbar och tar inte så stor plats. Att ta bort allt smått skräp från plagget ger också en snyggare finish.

En vanlig strykbräda kan såklart också vara bra att ha och eventuellt en för ärmar. Jag använder mig dessutom av denna, min gamla leksaksstrykbräda. Den är fullt funktionell, lagom höjd att ha brevid symaskinen och perfekt när man ska pressa en söm eller stryka något lite snabbt. Den tar inte så mycket plats och är praktisk när man ska stryka små barnplagg.

Sist ut är något jag kanske inte använder jätteofta men som är bra att ha ibland, stärkelse. Ibland behöver man (tillfälligt) lite mer stadga och då kan stärkelse vara bra att ha. Spraystärk motverkar även statisk elektricitet och gör att textilierna inte skrynklas så lätt.

Har ni något tips på något ni använder mycket när ni syr som kanske underlättar eller sparar tid? Kommentera gärna era tips!

Publicerad den Lämna en kommentar

Bloppis

Håller på att rensa och städa lite på mitt kontor/hobbyrum för att kunna göra om lite och få lite bättre ordning. Har hittat en del grejer jag inte använder längre som skulle kunna komma till bättre användning hos någon annan. Lägger ut bilder och priser nedan, frakt tillkommer om det ska skickas. Jag ska försöka hålla detta inlägg aktuellt och uppdatera allt eftersom jag hittar nåt mer att sälja eller om något blir sålt. Hittar du något du är intresserad av? Kommentera inlägget eller skicka ett mail till julia@northerncreations.se

Kantstans blommor EK 50 kr
Stor oval stans 40 kr
Små stansar, cirkel och snöflinga 20 kr/st

Top score multiboard 50 kr

Quickutz squeeze tång, 150 kr + porto (väger strax över 1 kg)
Quickutz dies 2″x2″, 20kr/st + porto

Spetsen längst upp är 10 cm bred och 70 cm lång. Den i mitten är 5,5 cm bred och 1 m lång. Den längst ner är 4 cm bred och 1 m lång.
Alla tre för 20 kr

Band och spetsar i olika längder. 40kr

1. Clearstamps från Penny Black, de flesta oanvända, någon lite missfärgad. 100 kr
2. Clearstamps från Penny Black, de flesta oanvända, någon lite missfärgad. 100 kr
3. SÅLD

EZ-monterade Hänglar, Magnolia. Pris, se bild. Nån kan behöva nytt EZ men annars är de i gott skick (jag hade dock en dålig kloss att sätta dem på när jag stämplade upp dem). Den längst ner till vänster och längst upp till höger är såld.

Thickers i filt, helt oanvända, 25 kr
Glittriga bokstavsstickers, helt oanvända, 20 kr
Alphabet foam stickers 3 kompletta ark kvar, 20 kr
Fabric borders, 1/2 tagen ur förp. 10 kr

Tryckknappsverktyg för 10 mm knappar, 10 kr
Mönstersporre, 10 kr
Nålträdare, 10 kr
Måttband, 10 kr

Textiltryck som kan strykas fast med strykjärn (instruktioner medföljer).
De som sitter på samma bit räknas som ett tryck (stjärnorna t.ex.). De ligger på ett A4 som storleksreferens.
5 kr/st

Textiltryck som kan strykas fast med strykjärn (instruktioner medföljer).
Den svarta är griffeltavlematerial. De ligger på ett A4 som storleksreferens.
10 kr/st

12 st organza-/sammetspåsar olika storlekar, 15 kr

Silverpapper 10 ark, 30,5 x 30,5 cm. 20 kr

Nail art kit med stickers, glitter, stämplar, dekorationstejp, mallar, quick dry drops m.m. 100 kr

Publicerad den Lämna en kommentar

Pysselrum

Älskar att kunna ha ett helt eget rum till allt mitt pyssel och som kontor. Jag funderar dock på om jag skulle kunna möblera eller organisera det lite annorlunda för att uppleva det mindre trångt. Just nu känns det inte helt optimalt och det blir lätt rörigt. Bilderna nedan är inte helt nytagna men speglar ganska bra hur det ser ut just nu. Framförallt i hörnet där jag har datorn känns det lite opraktiskt och trångt. Förutom det som syns på bilderna har jag också en Alex-hurts och en Billy-bokhylla från IKEA samt en provdocka och lite annat som tar plats. Så just nu finns det inte så mycket ledig yta att spela på. Men jag har kikat lite på IKEA och hittat en lösning som jag tror skulle bli bra. Vi får se om den kan bli verklighet, har just nu så mycket annat på önskelistan också 😉 I något senare inlägg ska jag visa några detaljbilder på förvaringslösningar som jag faktiskt är rätt nöjd med! 🙂